20-05-10-ggz-121.jpg

groepsdruk

Groepsdruk

Je gaat ineens veel harder je best doen op school, hippere kleren dragen, roken, stelen of samen iets vernielen. Alleen omdat je vrienden dat doen. Als je bij een groepje hoort, gedraag je je vaak zoals de rest. Soms is dat goed. Maar soms past dat gedrag eigenlijk niet bij je of ben je het er diep van binnen niet mee eens. Toch doe je het. Omdat je er anders uit ligt. Dat heet groepsdruk.

Prettig?

Bijna iedereen wil wel bij een groep horen en wil zich aanpassen aan de regels en gebruiken die binnen zo’n groep gelden. Dat wordt ook wel een beetje van je verwacht. Of die groep zich daar nu bewust van is of niet. Op zich is er niets mis met groepsdruk zolang die niet ingaat tegen wat jij prettig vindt.

Positieve groepsdruk

Stel dat je omgaat met vrienden die het belangrijk vinden om goede cijfers te halen. Misschien kan dat jou niet zoveel schelen, maar door je vrienden ga jij misschien ook harder je best doen op school. Het kan ook dat jij helemaal niet van sporten houdt, maar omdat je vrienden altijd leuke verhalen vertellen over voetbal of streetdance, ga je meedoen. Dit is groepsdruk waar je zelf ook beter van kunt worden (behalve natuurlijk als je niet van sporten houdt).

Negatieve groepsdruk

Negatieve groepsdruk kan zijn dat je dingen doet die je eigenlijk niet wilt. Je vindt roken bijvoorbeeld heel erg vies, maar je doet het toch omdat je vrienden het doen. Of je gaat make-up of sigaretten stelen omdat jouw groepje dat stoer vindt. Je hoort er pas echt bij als jij dit ook doet. Dit zijn voorbeelden van ongezonde groepsdruk en dat kan vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je betrapt wordt op diefstal of als je ouders er achter komen dat je stiekem rookt. Maar het heeft ook gevolgen voor wie je bent of wilt zijn. Als je niet zegt of doet wat je zelf vindt, ben je jezelf niet. Soms blijf je tegen je zin in met die mensen omgaan. Want uit een groep stappen, kan best eng zijn. Hoe zullen de anderen reageren en waar hoor je dan bij?

Wat je zou kunnen doen

Het zou het beste zijn als je meteen tegen mensen zegt als iets je niet bevalt. Want een groepje heeft helemaal niet altijd in de gaten dat ze je tot bepaalde dingen dwingen. En het zou maar zo kunnen dat anderen ook niet alles even leuk of goed vinden. Alleen durven zij dat misschien niet te zeggen omdat ze ook last hebben van die groepsdruk.

Als je echt niet durft te zeggen wat je slecht vindt aan jouw groepje, praat er dan eens met iemand over buiten de groep. Een buitenstaander kan advies geven over hoe je met de groepsdruk om kan gaan en hoe je eraan kunt ontsnappen. Blijf niet alleen met deze gevoelens rondlopen. Dat is niet gezond! Er is altijd iemand die je kan en wil helpen.

Heb je vragen hierover?

Email met een coach van mindmasters.nl of maak een afspraak voor een chat. Gebruik hiervoor de knoppen rechts op deze pagina.
Je kunt ook je eigen verhaal vertellen op mindmasters.nl.

Je krijgt altijd snel antwoord!

Reacties

 
#8 Isja 2014-05-26 12:44
Hello Smitha117,

I'm happy to hear everything is goinig well. Thanks for your compliments! We will certainly keep up writing
for young people about mental health problems and advice them what they can do.

Best regards, Isja
www.mindmasters.nl
 
 
#7 Smitha117 2014-05-25 15:35
Hi, everything is going well here and ofcourse every one is sharing information, that's really fine, keep up writing. ffaeadkdkgadddd g
 
 
#6 Isja 2014-04-09 08:28
Hallo olgaentesselzij nSWAG,

Dank voor jullie compliment over ons artikel over groepsdruk! Fijn dat jullie er iets aan gehad hebben voor jullie opdracht.

Groetjes, Isja van www.mindmasters.nl
 
 
#5 2014-04-09 06:41

Dit artikel was erg handig voor ons artikel in Nederlands tijdschrift over groepsdruk voor een opdracht.
Bedankt!
 
 
#4 Isja 2013-10-15 07:40
Hallo Sjonnie,

Uit je reactie begrijp ik dat je het artikel over groepsdruk een goed artikel vindt. Dank je wel voor je compliment. Uit de reacties die wij krijgen via e-mailvragen en whatsapp weten we dat groepsdruk een onderwerp is dat veel speelt bij jongeren.

Groetjes, Isja van www.mindmasters.nl
 
 
#3 2013-10-14 11:13
niceeee!
 
 
#2 2013-06-24 09:43
leuk
 
 
#1 2013-04-10 14:23
mooi gemaakt!
 


Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen


Web Analytics