_mg_2340.jpg

zelfmoord

zelfmoord

Denk je wel eens ‘was ik maar dood’? Heb je ook wel eens geprobeerd er zelf een eind aan te maken? Er zijn jaarlijks jongeren die een zelfmoordpoging doen. Maar er zijn gelukkig meer jongeren met zelfmoordgedachten die weer zin in het leven krijgen en blij zijn dat ze niet de stap hebben gezet een eind aan hun leven te maken.

Als het je allemaal te veel wordt

Soms heb je van die dagen dat het je allemaal te veel wordt. Je ziet geen oplossing voor de problemen die je hebt. Of je voelt je zo eenzaam of somber dat je je niet meer kunt voorstellen dat je ooit nog plezier zult kunnen maken. Dan kan er zo’n gedachte door je hoofd flitsen dat je wel dood zou willen. Of dat je een eind aan je leven zou willen maken.

Meestal blijft het bij een keer zo’n gedachte en kan je je een volgend moment al niet meer voorstellen dat je zoiets durfde te denken. Maar het kan ook zijn dat de gedachte steeds weer terugkomt. Daar word je niet vrolijker van. Sterker nog: hiervan raak je nog meer in de put.

Gelukkig blijft het bij de meesten alleen bij denken aan de dood. Maar er zijn er ook jongeren die proberen zichzelf van het leven te beroven. De een doet dat heel impulsief, bijvoorbeeld na een heel erge ruzie met iemand die belangrijk voor hem of haar is. Of omdat ze in paniek zijn geraakt. Soms zijn ze dan onder invloed van alcohol of drugs. Die middelen kunnen gevoelens van verdriet of andere negatieve gedachten erger maken. Ook kun je door alcohol en drugs vaak minder goed denken. Andere oplossingen dan de dood lijken er dan niet meer te zijn. En ook denk je dan niet goed na over de ernstige gevolgen van zo’n poging voor jezelf en anderen. Je kunt gewond raken of heel erg ziek. En je laat de mensen die om je geven heel erg schrikken.

Veel jongeren die een zelfmoordpoging overleefd hebben, zeggen dat ze eigenlijk niet echt dood wilden. Maar ze wilden hun pijn en verdriet niet meer voelen.

Blijf niet alleen met je gevoelens rondlopen; zoek hulp!

Veel jongeren vinden het moeilijk om hardop te zeggen dat ze wel dood zouden willen omdat ze denken dat anderen dit niet zullen begrijpen. Daardoor gaan ze zich nog eenzamer voelen en lijkt hun situatie nog uitzichtlozer. Terwijl het juist kan helpen om uit te spreken dat je niet meer weet hoe het verder moet. Met de hulp van anderen kun je er vaak wel uitkomen. Er zijn vaak meer oplossingen dan je zelf kunt bedenken als je het moeilijk hebt. Ook zijn er allerlei mogelijkheden om sombere gevoelens of terugkerende zelfmoordgedachten te verminderen. Bij de meeste jongeren verdwijnen de zelfmoordgedachten en zelfmoordplannen uiteindelijk volledig. Belangrijk is dus dat je er niet alleen mee blijft rondlopen. Probeer iemand in vertrouwen te nemen. Familie, vrienden, de mentor op school, de huisarts. De huiarts kan je eventueel ook doorverwijzen naar een hulpverlener. Als je liever eerst anoniem met een onbekende praat, kun je altijd contact met ons openemen.

Je kunt ook anoniem contact opnemen met:

Hulplijn waar je 24 uur per dag terecht kunt als je denk aan zelfmoord

Bellen met 0900-1130113, chatten via www.113online.nl

Allochtone meiden die het leven (soms) niet meer zien zitten kunnen ook terecht bij:


ZIT JIJ NU MET VRAGEN OF EEN PROBLEEM?

TIP 1 : Check jezelf met de anonieme Zelftest op Mindmasters.nl
TIP 2 : Kijk op onze pagina Contact hoe je een vraag kunt stellen aan de coach van Mindmasters
TIP 3 : Plaats hieronder een reactie op dit artikel

Reacties

 
#12 Isja 2014-07-15 07:37
Hallo Fresh,

Ik heb net gereageerd op je reacties onder ons artikel over depressie waarin je ook schreef dat je je al een paar jaar gevoelloos voelt en geen reden voelt om te leven.
Het moet echt erg zwaar zijn voor je als je met zulke gedachten rondloopt. Ik raad je dringend aan om met iemand over je problemen te praten. Bijvoorbeeld met je ouders of iemand anders uit je directe omgeving. In je eentje kom je hier niet uit en ik adviseer je dan ook met klem om ook professionele hulp te zoeken via je huisarts. Het voelt misschien uitzichtloos, toch zijn er echt mensen die je kunnen helpen.

Ik wil je ook graag wijzen op de site www.113online.nl. Dit is een site voor mensen die rondlopen met gedachten aan zelfdoding.

Je mag ook altijd met ons whatsappen of een mailtje sturen. Via whatsapp of mail kunnen we wat uitgebreider reageren.

Fresh, ik hoop echt dat je vandaag nog een afspraak maakt met je huisarts en de hulp gaat krijgen. Je bent het waard.

Groetjes, Isja van www.mindmasters.nl
 
 
#11 Fresh 2014-07-12 21:11
Ja dit leven is zo waardeloos, soms maakt het niks meer uit en ben je er klaar mee, gewoon geen zin meer om te leven, het knaagt aan je vooral als je niemand hebt en alleen loopt weg te rotten omdat niks je meer interesseert, je wilt gewoon klaar zijn met dit leven en opnieuw beginnen. Ik heb het ook al een lange tijd... Ik schaam me voor mezelf, ik ben tot last geen werk geen persoon om me leven te delen, niks .. niks bereikt het ik schaam me zo erg dat ik niet meer wil leven en ik had al een poging gedaan tevergeefs ...
 
 
#10 Isja 2014-06-11 09:44
Beste S,

Je wilt dood en zegt dat je hier niet over wilt praten. Toch wil ik je dringend aanraden om dit wel te gaan doen. Praten lucht in de meeste gevallen echt op en je zal merken dat er mensen zijn die je graag willen helpen. Je kan bv praten met iemand uit je directe omgeving (ouders, andere familie, goede vriend of vrienden of je mentor van school). Ook je huisarts is er om mee te praten. Ook wijs ik je graag op de site www.113online.nl. Dit is een site voor mensen die gedachten hebben over dood willen.

Je mag ook altijd met ons whatsappen, een mailtje sturen of een chatafspraak maken.

Blijf hier niet langer alleen mee rondlopen Er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen.

Groetjes, Isja van www.mindmasters.nl
 
 
#9 S 2014-06-11 07:17
Ik wil dood en voel niet eens de moeite om mijn verhaal uit te leggen. Praten helpt niet.
 
 
#8 Isja 2013-03-07 08:49
Beste Mannolito,

Wat een verdriet heb jij meegemaakt in je leven. Ik kan mij goed voorstellen dat het allemaal erg zwaar voor je is. Je zegt dat je geen dag meer op deze aarde wilt rondlopen. Ik raad je dringend aan om met iemand te gaan praten. Blijf hier niet alleen mee rondlopen. Er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen.
Je kan altijd bij je huisarts terecht en als je echt de wanhoop nabij bent bij de crisisdienst van de GGZ bij jou in de buurt. Kijk ook eens op de site www.113online.nl. Dit is een site voor mensen die rondlopen met gedachten aan zelfdoding. Je kan daar je verhaal kwijt en ook chatten.
En misschien heb je al een hulpverlener vanwege je borderline en adhd? Ook die kan je inschakelen.

Nogmaals, blijf niet in je eentje met deze gedachten rondlopen.

Groetjes, Isja van www.mindmasters.nl
 
 
#7 2013-03-06 16:29
Hallo,
Ik weet het allemaal niet meer en wil geen dag meer op deze aardbol rond lopen.
Door mijn verleden met o/a een kut jeugd een vader met losse handjes en mijn moeder op jonge leeftijd verloren en sinds kort mijn dochter overleden en relatie stuk dus zie ik het niet meer zitten.
Ik heb in het verleden al aantal keer geprobeerd mezelf van het leven te beroven maar te vergeefs.
Ik heb door een poging zelfs in coma gelegen maar zelfs daar kregen ze me uit.
Ik ben een borderline patient en heb adhd en nog een aantal dingen.
Nu ga ik van binnen al dood van de pijn maar van buiten is er niks te zien, ik heb nu heel veel pillen opgespaard waaronder seroquel, rittalin, citalopram, is een hoge dosis van deze pillen dodelijk ?
 
 
#6 2013-01-13 17:05
hallo
 
 
#5 Lunaspotty 2012-11-27 18:39
dankje.. naja was nu ook een week gestopt met me snijden.. maarja langer dan een week lukte niet ik moest echt....
 
 
#4 Isja 2012-11-26 12:41
Hallo Lunaspotty,

Als ik het goed begrijp heb je vaker geprobeerd om je zelf om te brengen. Je zegt dat je nu blij bent dat dat niet gelukt is. Je bent nog wel heel bang om iets te doen. Ik raad je dringend aan hier over te praten met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, goede vriendin, familie, mentor of huisarts. Aan bang zijn is veel te doen. En het is jammer als je dat jezelf ontzegt.
Mocht je toch weer zelfdodingsgeda chten krijgen, kijk dan ook eens op www.113online.nl. Dat is een site voor mensen die rondlopen met zelfdodingsgeda chten. Je kan hier je verhaal kwijt, een cursus volgen en chatten.

Je mag ook altijd ons een mailtje sturen of een chatafspraak maken.

Blijf niet alleen hier mee rondlopen. Er zijn echt veel mensen die met je mee willen denken en je kunnen helpen!

Groetjes, Isja van www.mindmasters.nl
 
 
#3 Lunaspotty 2012-11-23 20:15
ik heb het zo vaak geprobeert.. maar het is nooit gelukt..
en ik ben nu blij dat het niet is gelukt ben wel nog heel bang om iets te doen durf helemaal niets meer maarja.. ik leef nog en ik kijk wel wat er komt
 
 
#2 Isja 2012-11-06 14:42
Beste Xmaghrabia,

Je zegt dat je zelfmoord wilt plegen omdat je genoeg hebt van alle shit. Het moet echt erg zwaar zijn voor je allemaal als je met zulke gedachten rondloopt. Ik wil je dringend aanraden om met iemand over je problemen te praten. Dat kan met iemand zijn uit je directe omgeving, je huisarts (die heeft geheimhoudingsp licht) of via de chat met ons. Ik wil je ook graag wijzen op de site www.113online.nl. Dit is een site voor mensen die rondlopen met gedachten aan zelfdoding. Je kan ook met de mensen daar chatten en je verhaal kwijt.

Blijf hier niet alleen met rondlopen. Er zijn heel veel mensen die je kunnen en willen helpen.

Ik stuur je ook nog een mailtje via de mailbox!

Groetjes, Isja www.mindmasters.nl
 
 
#1 xmaghrabia 2012-11-05 20:16
ik wil zelfmoord plegen .. heb genoeg shit . faalangst haat het ik durf niet eens te huilen en ik krop alles op. wat hebben mensen aan mij ? NIETS .... shitt . ik wil NU weg
 


Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen


Web Analytics